24 February 2014

Vietnamese Rice Paper Rolls




Summer menu - light, fresh and no cooking.
These rolls are very often on my table during hot weather in Australia. Easy as placing ingredients on the table and let everyone create meal for them self. Fun too!

Ingredients:
Rice paper rounds (+ bowl of hot water)
Sliced vegetables (carrots, cucumbers, mushrooms, spring onions, lettuce...)
Some sort of proteins (cooked prawns, chicken meat, sliced pork,...)
Herbs (coriander and mint are must, basil...)
Rice noodles (optional), soaked in hot water then drained

-Dipping Sauce (optional - you can use sweet chilli sauce)
1/2 cup Hoisin Sauce
2 tbsp smooth peanut butter
1/3 cup water
Method:
Dip rice paper into hot water; make sure all surface is wet. Place it on your plate, then select ingredients and place them onto lower part of paper. Lift side of paper that is close to you, place it over ingredients. Now fold the sides and roll towards the end of plate. Dip and enjoy!
(Don't leave wet rice paper on your plate for too long - might stick to it!)





 Vijetnamske  rolnice od rizinog 'papira'

Ljetni meni - lagano, svjeze i bez kuhanja.
Ove rolnice su veoma cesto na mom stolu tokom vrele sezone u Australiji. Postavite sve sastojke na sto i svako sebi kreira obrok iz onih sastojaka koje najvise voli. Zabavno takodje!

Potrebno:
Rizin 'papir' (okruglog oblika, izgleda kao plastika) + vrela voda u posudi
Izrezano povrce (na prutice oko 10 cm) mrkva, krastavac, gljive, mladi luk, salata...
Meso kao sto je piletina, rezana svinjetina, kozice / gamobori (kuhano/ peceno)
Zacinsko bilje (korijander i menta su neophodni, bosiljak...)
Tanki rizini rezanci (nodle) koji se samo potope u vodu (ocijedjeni)

- Umak (opciono ili mozete koristiti slatki chili sos)
1/2 solje Hoisin sosa
2 K maslaca od kikirikija
1/3 solje vode

Nacin:
Umocite rizin papir u vrucu vodu, okrecite kako bi se sav skvasio. Postavite na tanjir, zatim poslazite zeljene sastojke na donju polovinu papira. Prebacite dio blize sebi preko sastojaka, zatim zavrnite krajeve i zarolajte dokraja. Umocite u sos i uzivajte!
(Ne ostavljajte namocen papir da dugo stoji; mogao bi se zalijepiti za tanjir.)



14 comments:

  1. Oh.. I still haven't mastered that that's why I buy rice paper rolls :)

    ReplyDelete
  2. These rice paper rolls are perfect, Jasna.

    ReplyDelete
  3. Ako pronađem rižin papir pravim ovo! :D

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
  4. Jako divno izgleda i sasvim lagano za stomak! Cesto mi se zna desiti da kad mi dodju neki gosti zacude se kad im posluzim nesto skroz izvan bosanske kuhinje. Kao 'pa zar ti netrebas kuhati bosanska jela'? Zasto mi slusiz kinesko jelo. Poenta jeste da sluzis i pravis upravo ono sto se jede tebi i familiji i sto je naravno lakse i podobno za vremensko doba. Necemo pite i grah valjda u sred ljeta...neide :-)))

    ReplyDelete
  5. Obozavam ovakve stvari, sareno i zdravo :) Prelijepo izgleda sve zajedno.

    ReplyDelete
  6. Sviđa mi se sve na pladnju, a zamotuljci su baš za zabaviti se :)

    ReplyDelete
  7. Ovo nam moja snaha redovno pravi za lagani ručak sa piletinom ili kozicama, ja volim onaj originalni slatkasto ljuti sos..uh ovo kad počnem da jedem, stajanja mi nema.

    ReplyDelete
  8. Well, how cool is that?! Never seen anything like it! :) ela

    ReplyDelete
  9. Jako zanimljivo , uvijek volim isprobati ovakva jela i vjerujem da je ukusno i fino !

    ReplyDelete
  10. Nisam se nikad susrela s tim papirom, ni jela ni vidjela, jako zanimljivo i fora izgleda

    ReplyDelete
  11. Nisam nikad radila ali izgleda predobro !!!!

    ReplyDelete
  12. these looks so perfect...so well made..happy to follow you....you have such great collection of recipes.

    ReplyDelete
  13. Bellìsimo es una delicia tomo nota es fabulosa,abrazos.

    ReplyDelete